Intelektualci o prosvjedima – tportal.hr

Mnogi intelektualci počeli su se izjašnjavati o prosvjedima. Za žene, pripadnice te “klase”, problematično je što prosvjednici premijerku napadaju kao ženu. Mnogima se “ne sviđa” što poručuju prosvjednici. Neki tvrde da je to projekt “nade”. Neki savjetuju demonstrante što bi trebali i što ne bi trebali raditi. “Dragi demonstranti – nemojte ići pred stanove. To nije po bontonu! Uznemirujete stanare!” 

A neki se, poput Vesne Kesić, uzdaju u “ocjenu povijesti”, u procjenu s vremenskim odmakom (kao da smo svi mi tek pasivne lutke u igri povijesti). Evo kako to zvuči na tportalu:

Novinarka i aktivistica Vesna Kesić u ovim prosvjedima ne vidi nikakvo ‘ujedinjavanje ekstremne ljevice i desnice’, upravo suprotno. ‘Događaji su previše kompleksni da bi ih se dalo svesti na priručnu formulu – ekstremno ovo, ekstremno ono. Mislim da nitko u ovom momentu još ne može predvidjeti kako će sve završiti. Kao što kaže Hannah Arendt, učinak nekog političkog procesa možemo iščitati tek s određene distance, kad se pokažu politički ishodi’, ističe Vesna Kesić.

U svemu tome trenutno ima nešto strašno komično, a na kraju to intelektualno cifranje (to povjerenje u mase i “zakone povijesti”) obično završava tragično. Prvo se demonstracije zazivaju (jer je to “pravi” izraz političke volje građana), potom se na demonstracije poziva, potom se mase “savjetuju” što bi smjele ili ne bi smjele raditi, a naposljetku se kaže: “vidjet ćemo! – valjda će sve biti dobro!”

Nitko nema petlje reći – “to nije dobro!” Cilj demonstracija jest uvijek razmontirati postojeće političke ustanove. Ostaje samo pitanje: smatramo li demokraciju (a ne politokraciju), a to znači “pravila igre” za smjenu vlasti – dobrim ili lošim političkim sustavom.

Intelektualci bi trebali znati (je li Hannah Arent najbolji intelektualni uzor?) da nikada, osim možda u Pragu devedesetih, slične demonstracije nisu završile bez ljudskih žrtava  (uostalom – pitajte već sada što o tome misle ozlijeđeni policajci!). Misle li naši intelektualci (i demonstranti) da je potrebno platiti tu cijenu? Onako: “da se malo prolije krv, da nas ima malo manje, pa će za preostale – ostati malo više!” Tko će poslije gasiti vatru? Intelektualci? 

E: Balkane moj! Veseli se dok je još smiješno!

Oglasi

Komentiraj

Filed under politika, prokleta avlija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s