Drugi uzor Novog plamena – Evo Morales i Bolivija

Još malo Novog plamena. I još jedan uzor “demokracije” – Evo Morales, najpoznatiji uzgajivač koke, predsjednik Bolivije. I svijet se slaže da Bolivija pokazuje bitne natruhe Balkana (proklete avlije). Ali prije komentara, evo genijalnog članka iz Novog plamena:

Pogodite za koju se zemlju očekuje postizanje najbržeg ekonomskog rasta ove godine u Amerikama?
Bolivija. Prvi predsjednik starosjedilačkog porijekla, Evo Morales, izabran je 2005. i stupio je na dužnost u siječnju 2006. Bolivija, kao najsiromašnija zemlja Južne Amerike, tada funkcionira pod ugovorima MMF-a (gadno!) 20 godina u nizu, i njezin dohodak po glavi stanovnika bio je niži nego prije 27 godina. Evo je raspustio MMF aranžman (rekao vjerovnicima da se gone!) tri mjeseca nakon što je stupio na dužnost i onda krenuo s renacionalizacijom. Bolivijska renacionalizacija i povećane takse na ugljikovodike priskrbile su vladi milijarde dolara dodatnih prihoda (bolivijski BDP u cjelini iznosi 16,6 mlrd. dolara, uz 10 milijuna stanovnika). Ti su prihodi bili korisni za vladu koja želi promovirati razvoj…

Bolivija je protjerala američkog ambasadora zbog dokaza da je američka vlada podupirala opoziciju Moralesovoj vladi (gadno!)… A Bolivija je pokazala da može sasvim dobro funkcionirati i bez suradnje s Washingtonom.

Evo kako Bolivija sasvim dobro funkcionira – na sljedećim linkovima – 1. 2. 3. (Možda tako NP zamišlja “direktnu demokraciju?) Naravno tu je i neoimperijalistička Hrvatska: i mi smo ga željeli ubiti! (Za Edvarda Floresa s hrvatskom putovnicom nije bilo milosti, i nitko, pa ni braniteljske udruge, oko toga se nije previše uzbuđivao.)

Oglasi

Komentiraj

Filed under Way off Broadway

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s