Treći uzor demokracije za Novi plamen – Moamer Gadafi

Isti broj Novog plamena objavio je intervju sa savjetnikom predsjednika Mesića za vanjsku politiku, Tomislavom Jakićem, koji “vapi za novom ljevicom”.

Predsjednik Mesić i Vi ste zajedno otišli u mirovinu. U Uredu predsjednika Republike danas sjede neki novi, ali i neki stari ljudi. Kako komentirate dosadašnji mandat predsjednika Josipovića, napose njegovu regionalnu i uopće vanjsku politiku? Suzdržat ću se od odgovora na ovo pitanje. Nikada nije pametno komentirati ljude koji rade Vaš dojučerašnji posao. Htjeli ili ne ostavljate dojam čangrizavca koji prigovara zato što sve nije kao u njegovo vrijeme.

kaže Jakić i objašnjava “svoju vanjsku politiku”:

Današnji Pokret nesvrstanih okuplja većinu članica UN… Mislim pri tome na ono što Vi nazivate antimilitarističkim i progresivnim vrijednostima Nesvrstanih. Ukratko: naš je interes surađivati s tim zemljama, ne samo zbog onoga što Vi nazivate parohijalnim i uskogrudnim ekonomskim i „političkim“ interesima, nego u prvome redu zato što nam takva suradnja otvara, u doslovnom smislu riječi, vrata svijeta.

U vrijeme njegova “mandata”, u “njegovo vrijeme”, Hrvatska je izuzetne veze ostvarivala sa svim velikim (nekim svrgnutim) državnicima arapskoga svijeta, a napose velikim libijskim vođom Moamerom Gadafijem. To su ta naša “vrata svijeta” koja niti Arapi sami više ne žele. Ali vjerojatno u ime tih starih dobrih vremena Jakić može reći:

Današnja politička konstelacija u Hrvatskoj upravo vapi za istinskom ljevicom, ali nje u Hrvatskoj jednostavno nema. SDP je u najboljem slučaju vrlo blagi i umiveni lijevi centar.

Umiveni? Da, potrebno je biti malo radikalniji, poput Jakića, da se podržavaju diktatori i da se otvaraju “vrata svijeta”! E moj Balkane!

Oglasi

Komentiraj

Filed under Way off Broadway

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s